Historia

 

Lokakuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1962, supervallat Neuvostoliitto ja Yhdysvallat kilpailivat maailman herruudesta keskellä Kylmää sotaa. Kylmä sota kärjistyi, kun Neuvostoliitto aloitti yhteistyön Yhdysvaltojen naapurimaan Kuuban kanssa ja kuljetti sinne ydinohjuksia. Maailma alkoi valmistua kolmanteen maailmansotaan, jonka odotettiin olevan täysi ydinsota.

 

Neuvostoliittolainen ydinasetta kuljettava sukelluslaiva B-59 menetti yhteyden Moscowaan matkallaan Kuubaan, kun Yhdysvaltojen laivasto havaitsi sen. B-59 pakeni syvämmälle mereen, ja kun se menetti yhteyden Neuvostoliittoon, miehistö luuli kolmannen maailmansodan alkaneen. Laivan kapteeni kutsui kolme korkeinta upseeria koolle päättämään sukellusveneen ydinaseen laukaisemisesta Yhdysvaltoihin. Laukaisemista varten laivan kolme korkeinta upseeria piti olla yhtä mieltä päätöksestä. Vara-amiraali Vasily Arkhipov kuitenkin päätti hyväksyä laukaisun, jolloin ydinase laukaistiin Yhdysvaltoihin ja Yhdysvallat vastasivat laukaisemalla ydinkärjen Neuvostoliittoon, aloittaen maailmanvälisen ydinsodan.

Niin kuin arveltiin, ihmiskunta ei kestänyt ydinsotaa. Kun kaikki ydinase valtiot yhtä aikaa laukaisivat aseensa, jäljelle ei jäänyt mitään. Sota loppui parissa viikossa, mutta mikään valtio ei sitä voittanut. Kaikki olivat hävinneet, sillä ihmiskuntaa ei enää ollut.

Juoni

Pelin tapahtumat keskittyvät ydinsodalta osittain selvinneeseen alueeseen Yhdysvalloissa, noin 30 vuotta sen alkamisen jälkeen. Kukaan ei tiedä varmaa vuosilukua, sillä ensimmäiset post-apocalyptiset vuodet olivat pelkkää kaaosta. Ihmisiä oli jäljellä Vlacesin alueella luultavasti vain pari sataa, eikä alueen ulkopuolisista eloonjääneistä ollut tietoa. Ruumiita oli satojatuhansia, vaikka suurin osa niistä paloi atomeiksi kokonaan ydinaseiden polttavien räjähdyksien johdosta. Ne, jotka eivät kuolleet suoraan räjähdykseen, kuolivat lopulta säteilyyn. Jäljelle jäivät ne onnekkaat, tai oikeastaan epäonnekkaat, joilla oli synnynnäinen immuniteetti säteilyä vastaan tai jotka muuttuivat mutaantuneiksi.

 
 
photo-1606330765159-a4f543d92c43.jfif

Mutatoitumisen mahdollisti geeniperimä, joka radioaktiivisen säteilyn takia aktivoitui. Noin puoli vuotta ihmiskunnan tuhoutumisen jälkeen, osalla henkiin jääneistä ihmisistä alkoi ilmetä erilaisia voimia. Aluksi voimat esiintyivät heikkoina, mutta pikku hiljaa ne voimistuivat ja muuttuivat vaarallisiksi. Jotkut pystyivät hallitsemaan tulta, jotkut pystyivät juosta yliluonnollisen nopeasti ja toiset tuhoamaan mitä tahansa heidän eteensä tuli. Täysin niin kuin ennen ydinsotaa, ihmiset pelkäsivät niitä, jotka olivat erilaisia. Tämä ihmisille uniikki typeryys johti mutatoituneiden ihmisten vainoamiseen ja ajamiseen pois "ihmiskunnasta".

Parin kymmenen vuoden sisällä ihmisten määrä alkoi kasvamaan, kun henkiin jääneet ihmiset saivat säteilylle immuuneja lapsia. Sen takia suurin osa Vlacesin väestöstä on nuoria, alle kolmekymppisiä, eli sodan jälkeen syntyneitä. Sodan jälkeen ihmiset alkoivat yhdistyä yhteisöksi ja rakentamaan Vlacesin aluetta uudestaan. Suurin osa ihmisistä halusi liittyä osaksi yhteisöjä, mutta jotkut päättivät jäädä kokonaan tai osittain niiden ulkopuolelle. Erakot eivät halunneet toimia missän yhteistyössä muiden ihmisten kanssa, toisia ei vuorostaan haitannut ihmisten yhteistyö, mutta he eivät silti halunneet joutua pysyväksi osaksi ryhmittymiä vaan jäivät 

 

elämään niiden lähistölle. Mutaantuneet eivät olleet tervetulleita ihmisten yhteisöihin, joten osa heistä ryhmittyi toistensa kanssa ja toiset elivät mielummin erakkoina.

Ihmiset reagoivat mutautuneisiin erinlailla, mutta yleisin näkökulma on mutautuneiden vihaaminen ja välttäminen, jonka takia mutautuneiden on osattava varoa aggresiivisesti heitä kohtaan käyttäytyviä ihmisiä. Isoin ihmisten yhteisö Drighton ja sotilasryhmittymä Black Corps eivät päästä mutaatuneita alueilleen ollenkaan. Yhteisöjen alueiden ulkopuolella mutautuneet pystyvät liikkumaan vapaammin, mutta se ei tarkoita sitä, että yksittäinen ihminen, pieni ryhmittymä ihmisiä tai yhteisöjen alueelta tullut porukka ei olisi vihamielinen. Hyvin harvat ihmiset saattavat halua toimia yhteistyössä mutautuneiden kanssa tai jopa auttaa heitä, mutta yleisen mielipiteen takia tällaisista ihmisistä ei yleensä pidetä ja he usein joutuvat erakoiksi.

Maailma

Vlacesin alue sijaitsee Yhdysvalloissa lähellä Kanadan rajaa. Se on ainut alue, jonka tiedetään ainakin osittain selvinneen ydinsodasta. Vlacesin ulkopuolella on pelkkää erämaata monta sataa mailia, eikä muista eloon jääneistä ihmisistä ole mitään tietoa. Koska erämaan kokoa ei tiedetä, kukaan ei ole uskaltanut matkustaa paria päivää pidemmälle etsimään sodasta selvinneitä alueita tai ihmisiä. Vlaces on kooltaan  päästä päähän noin sadan kilometrin pituinen.

Maisemat muistuttavat 1960-lukua, tai ainakin mitä siitä on jäljellä. Ehjiä ajoneuvoja ei olemassa, joten liikkuminen tapahtuu joko kävelemällä tai hevosen selässä. Tuhoutuneita rakennuksia on yritetty korjata sillä rajallisella määrällä resursseja, mitä ihmisillä on käytössä. Kaupunki on osittain luonnon valtaama varsinkin niillä alueilla, joissa ei asu paljon väkeä. Kasvien mukana kaupunkiin on saapunut erilaisia eläimiä, mutta isoimmat eläimet viihtyvät metsissä.

Yleisimmät eläimet kaupungissa ovat jyrsijät, linnut ja muut pienet eläimet. Metsistä löytää keskikokoisia eläimiä, kuten majavia, kettuja, näätäeläimiä ja villisikoja. Harvinaisia eläimiä ovat peurat sekä muut hirvieläimet. Vielä harvinaisempia ovat sudet ja karhut sekä villiintyneet lehmät tai hevoset. Silloin tällöin esimerkiksi ryhmittymä peuria saattaa liikkua kaupungin lävitse hämärän tullen.

Luonto ja ilmasto muistuttaa osittain Suomen ympäristöä. Metsä on pääasiassa kuusimetsää, mutta siellä täällä on myös lehtipuita ja muita havupuita. Kesäisin on noin 20-25 celcius astetta lämmintä ja aurinkoista. Syksyllä lehdet tippuvat puista ja sataa enemmän. Talvella lämpötila vaihtelee nollan molemmilla puolilla ja lunta saattaa sataa hieman välillä. Keväällä lämpötila on 10-15 astetta.

Sähkö on kaupungin ulkopuolella harvinaisuus, mutta varsinkin Drightonilla ja Black Corpsilla on sitä käytössään. Black Corpsin alueen ja muun kaupungin välissä sijaitsee suuri joki, johon rakennettiin vesivoimala ennen ydinsotaa. Vesivoimala säästyi sodan tuhoilta, joten se on vieläkin toiminnassa, ja tuottaa sähköä kaupunkiin. Huollon puutteen takia kaikki valot saati sitten muut sähköä vaativat laitteet eivät toimi kaupungissa, joten vain esimerkiksi eniten käytetyillä kaduilla löytyy toimivia katulamppuja. Sähköä on siis siellä, missä on ihmisiä sitä ylläpitämässä. Maaseudulla sekä kaupungin rajaseuduilla käytössä on pääasiassa sähkösta riippumattomia valonlähteitä, kuten öljylamppuja sekä soihtuja. Sähkön käyttö herättää yleensä myös huomiota, sillä kaupungissa asuvat ovat riippuvaisia vesivoimalasta ja isoimmista sähköjohdoista, joista ovat pääasiassa vastuussa Drightonin järjestö. Drighton pystyy periaatteessa sulkemaan sähkön tiettyyn kaupunginosaan, jolloin siellä sähköä käyttävät joutuvat ilmoittamaan tarvitsevansa sähköä alueella. Tämän takia mutautuneet saattavat joutua tyytymään sähköttömään elämään. Vesivoimalasta riippumattomia sähkön lähteitä ovat aurinkopaneelit, mutta ne ovat harvinaisia ja vaativat ammattitaitoa.

Vettä löytyy Vlacesin aluetta ympäröivästä merestä sekä sen sisäpuolella olevista järvistä. Drightonin alueen tekojärvessä on vettä, jota voi juoda suoraan ilman puhdistamista, mutta muissa järvissä ja lammissa se ei ole turvallista. Vesi pitää ennen juomista desinfektoida, johon on monia erilaisia tapoja. Keittäminen ja erilaisten vedenpuhdistuslaitteiden käyttö on yleisin tapa saada juomavettä. Metsästä löytyvät liikkuvat ja kirkkaat vedenlähteet, kuten joet, ovat yleensä myös juomakelpoisia, mikäli sen yläjuoksulla ei ole mitään, mikä voisi saastuttaa veden. Kaivoista saa myös puhdasta vettä, mutta ne ovat harvinaisia varsinkin kaupungissa. Pesua varten tarkoitetun veden ei tarvitse olla juomakelpoista, mutta silti puhtaan näköistä.

vlaces.png
 

Klikkaa suuremmaksi

Vlacesin alue jakautuu moneen osaan. Kaupunki sijaitsee luoteessa ja niitty- sekä metsäalue kaakossa. Drighton on suurimman ihmis-yhteisön alue ja siellä sijaitsee muun muassa keskussairaala sekä tekojärvi. Keskussairaalasta saadaan rajallisesti tarvikkeita terveydenhoitoon ja tekojärvi on Drightonissa asuvien veden lähde peseytymistä ja juomista varten. Drightonin muistuttaa eniten ydinkeskustaa; rakennukset ovat pääasiassa kerrostaloja ja muita korkeita taloja. Drightonin "keskusta" tarkoittaa yhteisön muurattua pääaluetta pohjoisessa.

Sotilasryhmittymä Black Corpsin valvoma alue sijaitsee koilisessa. Sen keskustana toimii satama. Pienen kokonsa takia Black Corps ei oikeasti kunnolla valvo koko aluetta, mutta on valmiina vankitsemaan tai ampumaan sinne kuulumattoman henkilön. Black Corpsit saattavat myös liikkua alueensa ulkopuolella, jossa ne ovat yhtä suuri uhka kuin omalla alueellaan. Myös Black Corps kasvattaa jäsenilleen ravintoa ranta-alueilla. Black Corpsin ja Drightonin alueen välissä on tuhoutunutta tehdasaluetta.

 

Vlacesin lounais kulmassa on tuhoutunut kaupunginosa. Aluetta ei sodan jälkeen koskaan korjattu, joten se on jäänyt hylätyksi alueeksi, jonne ihmiset eivät yleensä kulje rakennuksien sortumisen aiheuttaman vaaran takia. Rauniot ovat oivallinen paikka piilotella mutautuneelle, mutta sortuminen on yhtä lailla heille vaarallinen. Raunioiden pohjois-osaan on kasvanut suurikokoinen lehtipuu.

Kaupungin kaakkois kulmassa sijaitsevat omakotitalot. Talot ovat kärsineet ydinsodan ja sen jälkeisen kulumisen takia, mutta "DIY korjaamisella" osassa niistä voi hyvinkin elää. Alue on rauhallinen eikä siellä yleensä liiku Black Corps -sotilaita tai aseellisia Drightonin jäseniä.

photo-1579363647633-6158e5c41788.jfif
 

Erämaan ja kaupungin välissä sijaitsevat isoimmat niityt sekä metsät. Siellä täällä on myös jonkin tapaisia maatiloja peltojen ympäröiminä. Metsässä harvoin tapaa muita ihmisiä, ja eläimet ovat yleisiä.

Metsien toisella puolella on vain erämaata silmän kantamattomiin. Erämaa on hyvin radioaktiivinen, jonka takia sieltä ei voi löytää mitään elämää. Edes linnut eivät halua nopeasti lentää alueen puolelle. Ne harvat veden lähteet, joita erämaasta voi löytää, ovat yleensä pilaantuneet suurella määrällä radioaktiivisuutta ja muita saasteita. Erämaan olosuhteiden takia siellä matkustaminen pidempiä aikoja on melkein mahdotonta.

Victoria on Drightonin eteläpuolella oleva kaupunginosa. Drightonin tapaan siellä on pääasiassa kerrostaloja, mutta ne ovat kooltaan pienempiä kuin pohjoisessa. Victoria kuuluu keskustaan ja siellä sijaitsee muun muassa Beaun pubi ja hotelli. Victorian eteläpuolella sijaitsee Downside, joka on amerikkalaiseen tapaan "suburbia" eli esikaupunkia. Downsidessa on eniten perheille tarkotettuja taloja, jotka on rakennettu tiiviisti. Samalla alueella on pari puistoa ja järveä. Lisäksi Downsidessa sijaitsee uskonnollisen ryhmittymän 'Reborn' kirkko.

Beaun pubi sijaitsee Drightonin eteläpuolella Victoriassa. Pubin omistaja on suurikokoinen gingeri Beaun Longcross. Beaun on jo 55-vuotta vanha mies, jolla oli oma pubinsa aika lailla samassa paikassa ennen ydinsodan alkua. Hän onnistui jäämään henkiin ja palasi sitemmin takaisin pubinsa ääreen tarjoamaan muille ihmisille itse tekemäänsä alkoholia. Juoma ei ole mitenkään erikoista, mutta Baeu haluaa palauttaa ihmiskunnan ennalleen, ja keski-ikäinen mies tekee oman osansa myymällä vanhaan tapaan pubissa alkoholia. Pubiin ovat tervetulleet kaikki, mutatoituneet ja ihmiset. Beauta itseään ei kiinnosta, kenelle hän alkoholia myy, mutta 

 

mutautuneiden ilmestyminen ihmisten ilmoille ei yleensä johda hyvään lopputulokseen.

Hotelli sijaitsee myös Drightonin eteläpuolella Victoriassa. Se on ainut suuri rakennus, joka selviytyi tuhosta kokonaisena. Hotellin sisältä löytää monta kerrosta huoneita, joista osasta on jo saatettu napata mukaan kaikki tarpeellinen. Se ei tällä hetkellä kuulu kenellekään.

Yhteiskunta

 

Yhteiskunta, tai mitä siitä on jäljellä, asustaa pääosin kaupungissa. Erilaisilla yhteisöillä on omat säännöksensä omille jäsenilleen, mutta niiden ulkopuolella seurataan oman käden oikeutta. Jokainen huolehtii itsestään, jos ei ole osana mitään ryhmittymää. Kannattaa kuitenkin varoa, kenelle isottelee, sillä ryhmään kuuluva henkilö saattaa helposti kostaa porukalla. Jatkuvasti ongelmia aiheuttava henkilö tai porukka saattaa myös päätyä isompien yhteisöjen silmätikuksi, joka voi johtaa konflikteihin.

Valuuttana käytetään vaihtokauppaa, sillä rahaa ei ole tarpeeksi liikkeellä sen pitämiseksi arvon mittana. Ihmiset käyvät kauppaa vaihtamalla tavaroita sen mukaan, mikä tuntuu heille oikealta. Tavaroita vaihtokauppaan saadaan itse tekemällä tai keräämällä. Kerääminen saattaa joskus tarkoittaa muilta varastamista. Käsityöläiset voivat valmistaa erilaisia tarvikkeita ja vaatteita käytettäväksi sekä vaihtokauppaan. Taitava seppä pystyy valmistamaan aseita, kuten puukkoja, kirveksiä ja jopa "scrap -aseita", eli itse tehtyjä tuliaseita. Ne eivät toimi yhtä hyvin kuin oikeat tuliaseet, ja ne on usein rakennettu vanhojen aseiden osista, mutta ne ovat parempia kuin ei mitään. Oikeita tuliaseita ja niiden luoteja on harvassa, sillä niitä ei voida enää tehtaissa valmistaa tai kunnolla korjata. Varsijouset ja jouset ovat yleisimpiä ampuma-aseita.

Varsinkin "luksustavarat", kuten alkoholi ja tupakka, ovat hyvin haluttuja tuotteita. Jotkin ihmiset ovat laittaneet pystyyn baareja, jossa myyvät ihmisille itse tehtyä alkoholia. Itsetehty alkoholi ei ole yhtä hyvää tai suosittua, kun voimakkaat kauppojen alkoholituotteet, mutta se tepsii himoon. Huumeita on myös liikkeellä, mutta niiden käyttö ja myynti on esimerkiksi Drightonissa kiellettyä. Muita harvinaisuuksia ovat sokeri ja muut herkut.

Ravinto koostuu pääasiassa viljeltävistä tuotteista. Myös karjaa kasvatetaan maitoa, nahkaa ja lihaa varten, mutta ne eivät ole yhtä yleisiä. Myös muita eläimiä, kuten kanoja ja sikoja voidaan kasvattaa. Vielä harvinaisempaa on riista, joista suurimmat löytyvät metsistä. Pienempiä eläimiä löytää ruoaksi kaupungista, mutta ne eivät ole yhtä hyviä kuin riistaeläimet. Viljaa, maitoa, nahkaa ja lihaa myös myydään vaihtokaupoissa. Sieltä täältä saattaa löytää purkitettuja ruokia, jotka selvisivät ydinsodan aiheuttamalta tuholta.