Yleiset roolipelisäännöt

Pelissä noudatetaan yleisiä roolipelisääntöjä. Jos olet uusi roolipelaaja, tästä linkistä löydät lisää tietoa roolipeleistä, niihin liittymisestä sekä hahmojen luonnista Roperingiltä. Alle on listattu yleisiä roolipelisääntöjä kokemattomille pelaajille;

Muchaus: Hahmosi pitämistä voittamattomana, kaikista vahvimpana, nopeimpana, jne. Jokaiselle hahmolla on niin vahvuuksia kuin heikkouksiakin. Hahmosi ei myöskään ole kuolematon tai haavoittumaton; hahmot voivat kuolla haavoihinsa ihan niin kuin normaalit ihmisetkin.

Ota tämä huomioon myös hahmoa luodessa; hahmosi ei esimerkiksi voi olla hyvin vahva ja todella nopea yhtäaikaisesti. Jos hahmosi on rakenteeltaan voimakas ja suurikokoinen, se ei luonnollisesti pysty olemaan samanaikaisesti vikkelä ja nopea.

Metapelaus: Hahmosi käyttää pelissä tietoja, joita tämä ei realistisesti pystyisi tietämään. Esimerkiksi hahmosi ei voi tietää kahden muun hahmon suunnitelmista, jos hän ei niitä itse ole kuullut tai joku tälle kertonut. Hahmot kuitenkin pystyvät päättelemään asioita täysin niin kuin 'oikeassa elämässä', mutta tässä pitää pysyä realistisuuden rajoissa.

Teleporttaus: Hahmosi liikuttaminen paikasta toiseen epärealistisella nopeudella tai kahdessa paikassa yhtä aikaa oleminen. Tietyt supernaturalistiset voimat voivat vaikuttaa hahmon nopeuteen, mutta silläkin on rajansa. Hahmo ei pysty juosta etelästä pohjoiseen parissa minuutissa, kun saa tietää siellä tapahtuvasta mellakasta. Kuitenkin pelin ollessa foorumi -peli, hahmo voi yhtäaikaisesti pelata montakin peliä tai vaihtaa sijaintiansa, kun hahmo siirtyy uuteen peliin. Tässä pitää kuitenkin huomioida se, että pelien pitää tapahtua realistisesti eri aikaan. Hahmo ei siis voi olla kahdessa pelissä täysin samaan aikaan, vaan toinen peli tapahtuu ensimmäisen pelin tapahtumia aikaisemmin tai myöhemmin. Hahmo siis voi myös lopettaa etelässä tapahtuneen pelin ja heti aloittaa uuden pelin pohjoisessa, mutta uudessa pelissä pitää ottaa huomioon matkustamiseen kulunut aika.

Hahmojen kopiointi ja copyright: Älä kopio toisten hahmoja tästä tai muista roolipeleistä. Inspiraation ottaminen on aina sallittua, ja vahingossa joskus hahmot voivat olla saman tyyppisiä, mutta suora tahallinen kopioiminen on vastoin pelimme sääntöjä. Olet itse vastuussa hahmosi copyrightistä. Jos käytät hahmosi kuvana linearttia, taideteosta tai muuta kuvaa, sinun pitää varmistaa sen käyttöoikeudet. Suurin osa vapaakäyttöisistä kuvista vaativat creditin antamisen. Muista siis lisätä hakemukseesi kuvan omistajan nimi, mikäli se on tarpeellista. Ylläpidon tehtävä ei ole tarkastaa kuviesi tekijäoikeuksia eivätkä he ole vastuussa, jos käytät niitä väärin.

Autohittaus: Tämä tarkoittaa toisen hahmon liikuttamista ilman sen omistajan lupaa. Hahmot ovat aina omistajiensa hallinnassa, eivätkä muut pelaajat voi päättää, mitä näille tapahtuu. Niin kuin muchauksessa ja metapelauksessa jo sanottiin, hahmo ei voi kuitenkaan jatkuvasti väistää iskuja tai aina aavistaa, mitä joku on aikomassa tehdä. Autohittaukseen ei lasketa harmittomia asioita, jotka eivät vahingoita toisen hahmoa. Esimerkiksi jos pelaajan1 hahmo vahingossa tuuppaisee sinun hahmoasi, siihen ei tarvitse erikseen kysyä lupaa. Jos haluat autohitata toisen hahmoa, kysy siihen hahmon omistajalta ensin lupa TAI kirjoita autohittaus -pyyntö rooliisi;

Mack murtaa Jonesin nenän lyömällä häntä kasvoihin. ☓ 

Mack yrittää murtaa Jonesin nenän lyömällä häntä kasvoihin. ✓ (Jonesin pelaaja vastaa roolissaan, osuuko Mack hahmoon)

Jones horjahtaa ja vahingossa tuuppaisee Mackia kaatuessaan maahan. ✓

Kirjoittaminen: Muista pelatessasi  huomioida muut pelaajat ja kirjoittaa sellainen rooli, että muut voivat vastata siihen. Toisen pelaajan on vaikea vastata kunnollisesti rooliisi, jos se on todella lyhyt ja kuvailee hahmosi tekemistä huonosti. Jos molemmat pelaajat ovat paikalla ja aktiivisesti vastaavat viesteihin, voitte yhdessä sopia kuinka pitkä ja tarkka roolin täytyy olla. 

Pelijärjestys: Muista noudattaa pelijärjestystä. Et voi siis pelata kerta toisen jälkeen ilman, että annat muille peliin osallistuville mahdollisuuden vastata ja vaikuttaa pelissä tapahtuviin asioihin. Jos pelissä on esimerkiksi sinä ja kaksi muuta henkilöä, etenee peli yksi henkilö kerrallaan, jos muusta ei erikseen sovita. Esimerkiksi: Sinä aloitat pelin, pelaaja2 vastaa sinun viestiisi, pelaaja3 vastaa sinulle ja pelaaja2:lle ja sitten sinä vuorostaan vastaat pelaaja2 sekä pelaaja3 viestiin yhdellä viestillä, jne.

Peli kohtaiset säännöt

Ikärajasta

Pelin suositeltu ikäraja on 16 vuotta. Pelissä esintyy väkivaltaa, kiroilua ja seksuaalisuuden kuvaamista. Jokainen pelaaja liittyy omalla vastuullaan. Selvästi hyvin väkivaltaisilla tai tarkasti kuvatuilla peleillä pitää olla K18 -varoitus pelin alussa. Pelissä ei kuitenkaan hyväksytä mitään tiettyä oikean elämän ihmisryhmään kohdistuvaa halveksintaa tai syrjintää (Esim. tummaihoisiin kohdistuvia rasistisia ilmauksia), mutta esimerkiksi pelin fiktiivisiin hahmoihin kohdistuva pelissä tapahtuva syrjintä on sallittua; muodonmuuttaja voi pitää ihmisiä alempiarvoisina ja käyttäytyä sen mukaan heitä kohtaan.

Asiallinen käytös pelin ulkopuolella

Itse selvä asia; OOC (out of character) alueilla, kuten chatissa ja vieraskirjassa, pitää käyttäytyä asiallisesti. Muita pelaajia kohtaan pitää olla kunnioittava ja muutenkin käyttäytyä järkevästi. Ylimääräisiä riitoja tai draamoja ei peliin haluta, joten viethän pelin ulkopuoliset ongelmat muualle! Kiroilu on kuitenkin järkevissä määrin sallittua myös OOC alueilla. 

 

 •Pelin ollessa 16+, pelissä saa esiintyä väkivallan, huonon kielenkäytön ja seksuaalisuuden kuvailua. Tarkasti kuvatuissa graafisissa peleissä pelin alkuun pitää ilmoittaa ikäraja sekä varoitukset (Esim: Peli sisältää tarkasti kuvattua väkivaltaa / Peli sisältää seksuaalisuutta).

Discord: Käyttäydy myös Discordissa asiallisesti ja noudata yleisiä sääntöjä. NSFW materiaali kuuluu vain ja ainoastaan sille tarkoitetulle kanavalle. 

Aktiivisuus

Pelissä ei tarvitse olla aktiivinen 24/7, mutta on kuitenkin suositeltavaa, että kävisit ainakin pari kertaa viikossa pelaamassa. On aina hyvä olla kunnioittava ja huomioida muut pelaajat, eikä jättää heitä odottamaan monta viikkoa vastausta yhteiseen peliin. Mikäli joudut olemaan epäaktiivinen pidemmän ajan, muista ilmoittaa ylläpidolle, jotta hahmojasi ei poisteta! Toisen pelaajan kanssa voi myös sopia pelin jättämisestä tauolle, kunnes pelaaminen taas onnistuu aktiivisesti. Selvä epäaktiivisuus johtaa varoitukseen ja lopulta pelaajan erottamiseen.

Hahmojen maksimimäärä

Pelissä saa tehdä niin monta hahmoa kuin haluaa, kunhan muistat pelata jokaisella.

Muut säännöt

Chatissa spammaus, toiseksi pelaajaksi tekeytyminen, monen käyttäjän luominen, yms. ovat myös sääntöjä vastaan. Ole järkevä!

 

Pelaaminen

•Pelimuodot

Voit pelata niin yksikön ensimmäisessä (minä) kuin yksikön kolmannessa (hän) muodossa. Myös imperfektin ja preesessin käyttäminen on vapaata. Älä kuitenkaan hypi näiden välillä kesken pelin!

•Pelaaminen

Pelaaminen tapahtuu joko foorumilla tai Discordin chatissa. Pelin alkuun kirjoitetaan siihen osallistuvat hahmot sekä mahdolliset varoitukset (seksin ja/tai väkivallan tarkka kuvailu, K18 -merkintä).

•Muiden peleihin liittyminen

Älä liity kesken oleviin peleihin, joihin hahmosi ei kuulu. Kysele peliseuraa seurahaussa tai Discordissa! Avoimiksi merkittyihin peleihin hahmosi voi  liittyä ilman lupaa. Ole tämän kanssa kuitenkin realistinen; hahmosi ei voi yhtäkkiä tupsahtaa keskelle kahden hahmon salaliitto suunnitelmia kaupungin toisessa päässä. Pelin avoimuus merkataan myös pelin aloitukseen (avoin -nimikkeellä). Lisää peli merkinnöistä löydät foorumilta.

 

Hahmoista

•Vlaces on fantasiaroolipeli, joten pelaajalla on mahdollista luoda vaikka minkälaisen hahmon. Pyrimme kuitenkin semirealistisuuteen, eli vaikka hahmo voi luoda tulta tyhjästä, pelistämme ei löydy 50 metriä korkeita jättiläis-mutantteja. Hahmoilla, ja muodonmuuttajien eläin muodoilla, voi olla hieman epärealistisia värityksiä tai ominaisuuksia. Esim. mutautuneella voi olla selässä näkyvät siivet, leijona -muodonmuuttajalla voi olla hitusen epänormaali väritys ja ihmisellä voi olla epäluonnolliset silmien värit.

•Hahmojen tietojen ei tarvitse olla esseen pituisia, mutta suhteellisen kattavat tiedot ovat kannattavia. Tällä hetkellä tietojen piituksissa ei ole minimikokoa, mutta suositeltu pienin merkki määrä per aihe (ulkonäkö, luonne, menneisyys) on noin 500 merkkiä. Mikäli hahmolla on kuva, ulkonäkö kuvauksen ei tarvitse olla yhtä kattava. Ulkonäkö kuvauksessa on hyvä mainita ainakin hahmon pituus, ruumiinrakenne ja tärkeimmät yksityiskohdat.

•Normaalit ihmishahmot eivät voi tehdä mitään, mitä oikeat ihmiset eivät voisi. Ihmiset eivät myöskään voi olla epäluonnollisen näköisiä; ihminen on vain ihminen. Ainoat eroavaisuudet nykypäivän ihmisistä ovat robottiset osat, joilla esimerkiksi puuttuva raaja on korvattu. Myös mutauntuneilla voi olla keinotekoisia osia.

Mutautuneilla pitää myös olla heikkouksia. Ne eivät voi olla loputtoman vahvia tai voittamattomia. Hahmo voi kuitenkin olla normaalia voimakkaampi / vaarallisempi, mutta vastaavasti sillä pitää olla heikkouksia. Normaalia voimakkaampia hahmoja olisi hyvä olla 1/5 suhteessa muihin omiin hahmoihin. 

•Muodonmuuttajan eläin voi olla mikä tahansa olemassa oleva tai lähiaikoina sukupuuttoon kuollut hiiren kokoinen tai sitä suurempi eläin. Erityistapauksena sapelihammaskissat ovat sallittuja. Norsun kokoisia tai sitä suurempia eläimiä ei hyväksytä koon aiheuttaman epäreiluuden takia. Mikäli hahmosi on esimerkiksi vedessä elävä eläin, ota huomioon, että hahmo ei voi muuttaa muotoaan veden ulkopuolella.

 -Sallittuja eläimiä ovat mm: kissa, erilaiset linnut, härkä, susi, barbaarileijona (kuoli sukupuuttoon 1920-luvulla), hevonen, peura, jänis..

-Kiellettyjä eläimiä ovat: Hyönteiset, dinosaurukset, kirahvit, mammutit, yms.

Mutautuneella ja muodonmuuttajalla voi olla vain yksi voima. Peura -muodonmuuttaja ei pysty muuttumaan toiseksi eläimeksi tai hallita muita voimia. Samalla tavalla mutautunut ei pysty muuttumaan eläimeksi tai hallitsemaan esimerkiksi tulen lisäksi vettä. Kokeneella mutautuneella (ei muodonmuuttajalla) saa kuitenkin olla heikko toinen voima; tulta hallitseva mutatunut voi myös osata siirtää pienissä määrin savua.

Humanoideilla voi olla muodonmuutoksen ja parantamisen lisäksi yksi voima.

•Muodonmuuttajien, mutautuneiden ja humanoidien lisäksi peliin voi kehitellä muita samantyylisiä yliluonnollisia lajeja, niin hahmoiksi kuin eläimiksi! Kysy Discordissa ylläpidolta asiasta lisää!

•Mikäli et tiedä, onko hahmosi / hahmon voima sallittu tai ei, kysy rohkeasi foorumin vieraskirjassa tai Discordissa!